Vrijwilligers vertellen over hun gezondheid!

Van 3 tot 11 maart is het ‘Week van de Vrijwilliger’. Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligerswerk goed is voor onze gezondheid. Hoe ervaren de vrijwilligers dat zelf? Het Vlaams Instituut Gezond Leven liet enkele vrijwilligers aan het woord over onder meer stress, veerkracht en beweging.

Minder stress
Als vrijwilliger heb je meer levenslust, een verbeterde levenskwaliteit en minder stress. Bij vrijwilligerswerk komen ‘zorghormonen’ vrij die helpen tegen stress en ontstekingen. “Op de dagen dat ik vrijwilligerswerk doe, vergeet ik de rest rond mij”, zegt Ria Vandeweerdt (57). “Als je thuis bent, heb je de drang om constant van alles te doen. Dat heb ik niet als ik vrijwilligerswerk doe in het woonzorgcentrum. Het is rustgevend. Je beter voelen én mensen een dienst bewijzen, twee vliegen in één klap!”

Meetellen in de maatschappij en sociale contacten
Ook ouderen moeten de kans krijgen om op een actieve manier oud te worden, zonder weg te zakken in eenzaamheid of verveling. Het gevoel om ook na je carrière iets te betekenen voor anderen en mee te tellen in de maatschappij is van groot belang. Vrijwilligerswerk versterkt de eigenwaarde en levert je meteen ook de nodige sociale contacten op.

Goed voor je veerkracht
Vrijwilligerswerk kan bovendien je mentaal en sociaal welbevinden een duwtje geven. Elisabeth De Smidt (55) zet zich in voor vluchtelingen en spreekt uit ervaring. “Vrijwilligerswerk is ongetwijfeld een pad van gezonde activering en van sociale contacten. Een gouden tip die een psycholoog me gaf na een zware periode was elke dag buiten komen en actief mensen opzoeken. Dat was absoluut zinvoller dan afhankelijk te worden van geneesmiddelen.”

Meer beweging
Bewegen is de sleutel tot een gezonde levensstijl. Door actief bezig te zijn zorgt een vrijwilliger er ook voor dat hij makkelijker aan zijn dagelijkse portie beweging komt. Onderzoek toont aan dat vrijwilligers meer stappen dan niet-vrijwilligers. Mirjam Vanthoor (52) gaat elke week wandelen met honden uit het asiel. “Ik wandelde al meer sinds ik zelf een hond had, sinds ik ook vrijwilligerswerk doe, merk ik dat ik nog meer beweeg.”

Voortaan, naast beweging en gezonde voeding, ook vrijwilligerswerk op doktersadvies? www.vrijwilligersweek.be

Lees nog meer reacties op www.gezondleven.be/nieuws/vrijwilligerswerk-goed-voor-onze-gezondheid

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven

Photo by Edu Lauton on Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑