Een miljoen vrijwilligers in ons land krijgen sterker statuut

Ongeveer een miljoen vrijwilligers in ons land krijgen een verduidelijkt en versterkt statuut. Het gaat om vrijwilligers die zich inzetten bij verenigingen met socioculturele, jeugd- en sportactiviteiten, in maatschappelijke dienstverlening en in de zorgsector en die daarvoor enkel een onkostenvergoeding krijgen.

Tienjarige wet

In 2015 bestond de wet over de rechten van vrijwilligers tien jaar. Naar aanleiding van die verjaardag hebben minister van Sociale Zaken De Block en minister van Werk Peeters aan de Hoge Raad voor Vrijwilligers gevraagd om de wet grondig te analyseren en aan te geven welke punten beter kunnen, rekening houdend met de concrete problemen op het terrein.

Versterkt statuut

Op basis van die evaluatie passen beide ministers het vrijwilligersstatuut nu op verschillende punten aan, onder andere:

 • Kostenvergoeding
  De bedragen  die de vrijwilligers krijgen worden vanaf nu “kostenvergoeding” genoemd in de plaats van een “vergoeding”. De bedoeling is om te benadrukken dat hun engagement gratis is. De analyse door de Hoge Raad voor Vrijwilligers toonde aan dat de term “vergoeding” voor verwarring zorgde.
 • Vervoerskosten 
  Vrijwilligers die hun fiets of persoonlijk voertuig gebruiken kunnen een vergoeding krijgen voor hun vervoerskosten tot 2.000 kilometer. Als het vrijwilligerswerk bestaat uit het vervoer van personen is er geen beperking van het aantal kilometers. De Block : “We willen mensen die als vrijwilligerswerk personen vervoeren, zoals zieken of kinderen van een sportclub, beter ondersteunen. Zij gaan een groot engagement aan en we willen dat aanmoedigen door de beperking van 2.000 kilometer op te heffen.”
 • Occasionele geschenken
  Occasionele geschenken voor vrijwilligers zullen niet langer als loon worden beschouwd. Ze zullen ook niet verrekend worden voor de maximumbedragen van kostenvergoedingen als de regels die van toepassing zijn op werknemers worden nageleefd.
 • Beroepsgeheim
  Het begrip “beroepsgeheim” wordt verduidelijkt voor vrijwilligers. Tot nu toe moest je als vrijwilliger dikwijls zelf uitzoeken of je al dan niet aan het beroepsgeheim was onderworpen. Een vrijwilliger die maaltijden bedeelt in een rusthuis bijvoorbeeld, kan bepaalde gegevens uit een medisch dossier opvangen. Hier rijst dan meteen de vraag van het beroepsgeheim. Vanaf nu zal de organisatie die een beroep doet op vrijwilligers deze mensen duidelijk moeten maken of het beroepsgeheim al dan niet van toepassing is voor hen.
 • Geen beslaglegging mogelijk op de vergoeding
  Er kan geen beslag worden gelegd op de kostenvergoeding die vrijwilligers krijgen. Het gaat immers niet om een loon, maar om een onkostenvergoeding. Zo worden personen met een schuldenlast niet ontmoedigd om aan vrijwilligerswerk te doen.
 • Niet bezoldigde mandaten
  Het nieuwe statuut verduidelijkt ook het feit dat mensen die opdrachten uitvoeren als vrijwilliger in het kader van een onbezoldigd mandaat, beschouwd moeten worden als vrijwilligers door alle openbare instellingen (fiscale administraties, RSVZ, RSZ…). Ze kunnen dan ook enkel een kostenvergoeding krijgen. Het wetsontwerp tot invoering van het nieuwe statuut wordt nu voorgelegd voor advies aan de Raad van State. Minister De Block mikt op de herfst van 2018 voor de inwerkingtreding van het versterkte statuut.

Vrijwilligerswerk in cijfers
In België engageren 1.2 miljoen vrijwilligers zich regelmatig of occasioneel voor een vereniging. De overgrote meerderheid wordt zuiver beschouwd als vrijwilliger. Daarenboven helpen zo’n 600.000 mensen in ons land occasioneel, spontaan en volledig gratis hun buren, vrienden of naasten. Voor die spontane en gerichte steun bestaat geen reglementering.

Onkostenvergoeding wordt verhoogd voor vrijwilligers in sport, niet-dringend ziekenvervoer en nacht- & dagopvang

“Het maximumbedrag wordt binnenkort opgetrokken van 1.364 euro naar 2.500 euro voor 3 specifieke sectoren”, vertelt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Sporttrainers

Wie training geeft in een sportclub zit vrij snel aan het maximumbedrag. De gemiddelde kostenvergoeding in het voetbal bedraagt ongeveer 35 euro per prestatie. Met de nieuwe regeling zal een sporttrainer voor 70 in plaats van 40 prestaties een kostenvergoeding kunnen krijgen.

Niet-dringend ziekenvervoer

Wie regelmatig naar het ziekenhuis moet voor een controle en niet zelf kan rijden, kan beroep doen op het niet-dringend ziekenvervoer. Dankzij de verhoogde kostenvergoeding kunnen deze vrijwilligers meer ritten afleggen op jaarbasis.

Nacht- en dagopvang

Zorgbehoevenden hebben in sommige gevallen nood aan een nachtoppas. Het liefst is dat meestal dezelfde persoon, omdat de persoonlijke relatie een rol speelt. Binnenkort wordt het mogelijk om die vertrouwde vrijwilliger voor een langere periode in huis te hebben.

Belangrijk, de kostenvergoeding is niet combineerbaar met het nieuw statuut plussen. Met dat nieuw systeem kunnen werknemers, zelfstandigen of gepensioneerden tot 6.000 euro per jaar onbelast bijverdienen via occasionele dienstverlening van burger tot burger, via verenigingswerk of via erkende deelplatformen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑