Hoe herken ik een beroerte?

Een beroerte is een medische aandoening, waarbij de doorbloeding van de hersenen plots wordt verstoord. Zo’n herseninfarct kan ontstaan door afsluiting van een bloedvat en hersenbloedingen. Iedere dag krijgen 52 mensen in België een beroerte. Deze aandoening heeft vaak invaliditeit als gevolg en is een belangrijke doodsoorzaak. Welke verschijnselen optreden en in welke mate de patiënt kan herstellen, is sterk afhankelijk van de soort beroerte, de regio en de grootte van het beschadigde hersengedeelte.

Dit zijn de tekenen van een beroerte

Je kan een beroerte herkennen aan de hand van de BEFAST-methode. BEFAST staat voor Balance, Eyes, Face, Arm, Speech en Time:

Plotselinge moeite met lopen, verlies van evenwicht of coördinatie, duizeligheid. Check of het slachtoffer dronken loopt, struikelt, valt en of er een achteruitgang is van fijne motoriek zoals iets oppakken en schrijven.
Problemen met zien. Controleer of het slachtoffer niet kan zien door één of beide ogen, of het dubbel of wazig ziet en of hij moeite heeft met links en rechts kijken.
Verlamming of een doof gevoel in gezicht. Vraag het slachtoffer te glimlachen en controleer of een mondhoek naar beneden hangt.
Verminderde spierspanning, verlamming of een doof gevoel in arm of been. Laat het slachtoffer beide armen naar voren uitstrekken en check of ze tegelijk omhoog gaan.
Problemen met spreken en begrijpen van wat er wordt gezegd. Stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen of moeilijk kan spreken.
Beperk de schade. Bepaal hoe lang de klachten al duren. Schakel meteen medische hulp in, ook bij twijfel, en beperk de schade.

Bronnen: http://www.herkeneenberoerte.be en http://www.belgianstrokecouncil.be

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑