Vrijwilliger Rita Vanderstraeten

Klerenmaakster Rita Vanderstraeten (65) uit Lochristi is vrijwilliger bij Hop-in, de vrijwilligersorganisatie van LM Oost-Vlaanderen. Ze werkt er als chauffeur voor medisch vervoer. “Vooral de dankbaarheid van mensen, daar haal ik veel voldoening uit.”

Rita stond op de eerste lijn toen Hop-in startte in 2017. “Ik was toen vrijwilliger bij een andere organisatie. Iemand die ik vast vervoerde, schakelde over naar Hop-in en vroeg specifiek naar mij. Hop-in heeft mij toen gecontacteerd, en het klikte meteen.” Rita werkt er sindsdien als chauffeur. “Mijn voorkeur gaat uit naar vervoer, omdat ik heel graag met de auto rijd.”

“Ik had dit al veel eerder moeten doen”

Maar dat was niet de voornaamste reden waarom Rita als vrijwilliger begon bij Hop-in. In 2007 kreeg Rita te horen dat ze borstkanker had, waarvan ze nu volledig hersteld is. “Toen ik ziek was, merkte ik dat er een tekort was aan medisch vervoer. Daarom ben ik hiermee begonnen.” Daarnaast is Rita hulpverlener bij het Rode Kruis. “Dat zorgende zit wel in mij. Ik had dit eigenlijk al veel eerder moeten doen.”

Basiel en Camiel
Rita heeft al meer dan 300 ritten op de teller staan. Bijna dagelijks is ze de baan op. En ze is niet altijd alleen. Het hondenkussen op de achterbank verklaart veel. Soms vergezellen Basiel of Camiel haar, twee guitige teckels van 8 en 2 jaar. “Basiel kruipt onder z’n dekentje en laat zich niet horen. Sommigen hebben zelfs niet eens door dat er een hondje in de auto ligt. Maar Camiel is wel een duvel. Die moet eens ‘goeiedag zeggen’ tegen de mensen. Als Basiel of Camiel er niet bij is, vragen velen ernaar.”

De kleren maken de vrouw
Naast het vrijwilligersvervoer heeft Rita haar handen vol, letterlijk dan. Hoeden, kledij, lederen handtassen, Rita naait en stikt het hele assortiment. Zelfs mondmaskers ontbreken niet. “Ik heb een hele hoop mondmaskers gemaakt tijdens deze coronacrisis die matchen met mijn outfit.” Tijdens de lockdown deed Rita weinig ritten. “Ik miste dat wel hoor. Van sommigen kreeg ik regelmatig nog telefoon. Iemand die ik normaal elke vrijdag vervoer, belde me toen elke dag op. Dat deed mij goed. Ik was ook wat ongerust, dus ik was blij dat die persoon oké was.”

Op dinsdag volgt Rita de hele dag les in de naaischool, van 9 tot 15 uur. En zelfs op die dag staat ze klaar als vrijwilliger. “Voor ik naar de les ga, haal ik om 8 uur iemand op om die naar het dagcentrum te brengen. Om half 6 ga ik die persoon terug halen. En soms vervoer ik in de namiddag na de les nog iemand.”

Dankbaarheid
Wat Rita zo fijn vindt aan haar werk als vrijwilliger is het contact met de mensen. “En weten dat ik hen kan helpen, hun dankbaarheid, dat geeft een ontzettend warm gevoel. Er zijn ook veel ouderen die niet meer mogen rijden. Wij geven hen dan die vrijheid. Ik raad iedereen aan om dit te doen. Ook ben ik erg tevreden over de werking van Hop-in. Coördinators Esra en Naomi zijn een fantastisch team. Dat mag gezegd worden!”