“Als jij iemand kan helpen, waarom zou je het niet doen?”

Rita Laceur (66) en haar man Ruud Klerkx (72) uit Lokeren zijn samen vrijwilliger bij Hop-in, de vrijwilligersorganisatie van LM Oost-Vlaanderen. Naast hun werk als chauffeur proberen ze voor mensen te zorgen. “Wij zijn pas gelukkig als we onder de mensen kunnen komen.”

Ze kunnen niet stilzitten. Ruud en zijn vrouw Rita zijn altijd druk in de weer. Ruud: “Nadat ik op pensioen was gegaan, dacht mijn vrouw dat ik in een zwart gat ging vallen. Als koppel moeten wij steeds iets om handen hebben.” Daarnaast hebben Rita en Ruud nood aan sociaal contact en willen ze steeds nieuwe mensen leren kennen. “Als gepensioneerden vinden we het leuker om iemand te helpen dan om alle dagen thuis te zitten. Wij zijn pas gelukkig als we onder de mensen kunnen komen.” Ruud las het ledenmagazine van LM Oost-Vlaanderen en zag de oproep om vrijwilliger te worden. “Ik dacht onmiddellijk: dat is iets voor ons.” Het koppel ging samen naar een infodag van Hop-in in het cultureel centrum in Lokeren. “Sindsdien hebben we ons opgegeven als vrijwilliger.”

Dementie

Rita: “Ik heb lang een demente vrouw gezelschap gehouden die nog thuis woonde met haar man. Als die man eens weg moest dan belde hij naar mij. Ik nam de vrouw dan mee om eens te gaan wandelen of we keken samen televisie.” Om goed voor de vrouw te kunnen zorgen, volgde Rita en haar man samen een opleiding over hoe je moet omgaan met iemand die dementie heeft. “Ik wist dat het soms niet makkelijk ging zijn en dan vond ik het niet meer dan normaal om die cursus te volgen, zodat ik goed was voorbereid.” De dame met dementie zit nu in een woonzorgcentrum. “We hebben wel nog veel contact met haar man. Die vertelde onlangs dat als hij mijn naam laat vallen bij haar, ze nog naar mij vraagt. Daar heb ik veel voldoening uitgehaald.”

Mantelzorg

Zorg dragen voor iemand zit Rita en Ruud in het bloed. Het koppel had al enige ervaring met mantelzorg. Ze hebben samen met nog enkele familieleden gezorgd voor de zieke moeder van Rita. “Mijn moeder wilde haar laatste momenten thuis doorbrengen met haar familie. Daardoor hadden wij een speciaal bed nodig en gelukkig heeft LM Oost-Vlaanderen daar allemaal kunnen voor zorgen, zodat de wens van mijn moeder om thuis te blijven kon door- gaan.”

Toekomst

Vanuit hun engagement kijken zij hoopvol naar de toekomst. “Nu is het allemaal een beetje koffiedik kijken door corona. Dat is ook normaal. Wij zitten zelf, gezien onze leeftijd en medische voorgeschiedenis, in de risicogroep. Dus lijkt het ons best om te wachten tot we gevaccineerd zijn. Maar nadien zullen wij er met volle goesting voor gaan om zoveel mensen als mogelijk te helpen.” Ruud en Rita raden het iedereen aan om vrijwilliger te worden bij Hop-in. “Sommige mensen hebben een moeilijke thuissituatie en hebben soms externe hulp nodig. Als jij zo iemand kan helpen waarom zou je het niet doen?”